Hrvaška, Kvarner – znamenitosti in otoki

Kvarner je zaliv v severovzhodnem delu Jadranskega morja med Istrskim polotokom na zahodu in celino, v katerem ležijo številni Kvarnerski otoki, med katerimi so največji Cres, Krk, Rab, Lošinj in Pag. V širšem pomenu je Kvarner severni del Jadranskega morja med vinodolsko-velebitsko in istrsko obalo. Ker območje Kvarnerja v velikem delu leži na morju, so za njegovo povezanost in možnost potovanja tako otoških domačinov kot tudi turistov nujne trajektne povezave. V ta namen je hrvaško podjetje Jadrolinija že davno uvedlo številne redne trajektne linije. Tukaj si lahko pogledaš trajekt za Pag.

Hrvaška, Kvarner

Crikvenica

Zaradi ugodne lege v srcu Evrope je Riviera Crikvenica idealna za prav vsakega popotnika, ki želi preživeti nepozaben dopust. Neskončne peščene in prodnate plaže, pogozdeno gorovje, ki se dviguje iznad morja, ter ljubka naselja, ki se nizajo za vsakim ovinkom. Crikvenica je nastala iz srednjeveškega samostana, kjer se danes nahaja hotel Kaštel. Iz tega edinstvenega mesta se širi mreža uličic, med katerimi so številne komajda dovolj široke za srečanje dveh oseb. Prostrane plaže, ki se nizajo po skoraj celotni rivieri, od Jadranovega do Selc, vas bodo preprosto navdušile.

Karlobag

Karlobag je kombinacija Mediterana in celine, kristalno čistega morja in hrvaškega Velebita. Prav ta zeleno modro kombinacija bo všeč tistim, ki lenobno poležavanje na plaži radi popestrijo z aktivno, hribolazniško izkušnjo. Naravne danosti reliefa in podnebja zagotavljajo optimalne pogoje za celoletni turizem. Poleti kopanje, pozimi smučanje, jeseni treking po Velebitu, spomladi pa uživanje na Velebitu ali na obali.

Kraljevica

Med Reko in Crikvenico se nahaja Kraljevica, osrednje mesto istoimenske riviere. Riviera Kraljevica se zaradi primernega podnebja šteje za privlačno turistično destinacijo. Med najbolj priljubljenimi so prodnate in peščene plaže na polotoku Oštro, gozdnat zaliv Scott ter borov zaliv Dobno.

Novi Vindolski

Veš, da sva bila nekaj let nazaj na home exchange menjavi v Klenovici? Imela sva se res super. Te zanima, kako poceni potovati? Klikni tukaj.

Opatija

Opatija, ki jo pogosto imenujejo kraljica Jadrana, je mesto, kjer naj bi se rodil hrvaški turizem. Leta 1884 je bil v mestu zgrajen hotel Kvarner, ki velja za začetnika turistične tradicije mesta. Mesto na eni strani obdaja morje, na drugi pa najvišja gora v Istri, Učka, ki je priljubljena med ljubitelji pohodništva in gorništva. Ponaša se z 12 km dolgim sprehajališčem, ki se začne se v kraju Volosko in vodi do Lovrana. Znameniti Lungomare ponuja osupljive razglede na morje ter otoka Krk in Cres.

Reka (Rijeka)

Izrazito pristaniško in industrijsko mesto je prestolnica Reka, v kateri je bolje razvit zgolj turizem na podlagi zgodovinskih in arhitekturnih znamenitosti. Je tretje največje mesto na Hrvaškem in največje pristanišče v državi. Zaradi močne povezanosti s slovenskim nacionalnim prostorom je skozi zgodovino privabljala mnoge Slovence. Med znanimi Slovenci, ki so se rodili, živeli ali delali na Reki, so bili med drugim: Primož Trubar, Matija Čop, Rudi Šeligo, Janez Vajkard Valvazor in Janez Trdina (slednji je bil celo ravnatelj reške gimnazije).

Senj

Pogled na mesto Senj se širi iz podnožja neporažene utrdbe Nehaj, simbola svobode Riviere Senj, zgrajene iz ostankov porušenih hiš in samostanov. Razgledna točka odpira pogled na vse štiri strani sveta – na otoke Cres, Krk, Goli, Prvič, Rab ter na planini Učka in Velebit. Riviera Senj ponuja tudi krasne plaže.

Hrvaška, Kvarner otoki

Otok Cres, Kvarner

Otok Cres je eden od najprivlačnejših kvarnerskih otokov, kjer bivajo beloglavi jastrebi, ponaša pa se tudi z mirnimi prodnatimi plažami. Mnoge je osvojil s svojimi naravnimi bogastvi, eno od njih je Vransko jezero. Obiskovalce bo očaral z arhitekturo starodavnih mest, ležečih na vrhovih pečin, ki spominjajo na pravljične osamljene utrdbe, taka primera mest sta Beli in Lubenice.

Otok Pag, Kvarner

Otok Pag je hrvaški otok, ki se nahaja v severnem delu Jadranskega morja. Je peti največji otok v hrvaškem arhipelagu, z dolžino približno 60 km. Pripada mu tudi manjše otočje. Otok je znan po svoji edinstveni pokrajini, ki je značilna za svoje skale in pusto rastlinstvo. Slavni sir Paški sir, ki je narejen iz mleka paške ovce, velja za enega najboljših sirov na svetu. Ena izmed največjih znamenitosti, ki jih ima otok Pag je zagotovo 300 m dolg Paški most, betonsko jeklen objekt, ki se razprostira nad morjem in povezuje otok Pag ter kopno. Na otok Pag se lahko pride s trajektom iz več različnih pristanišč na obali. 

Tukaj si lahko pogledaš najlepše plaže na Pagu.

Otok Pag, Hrvaška, Kvarner

Otok Rab, Kvarner

Na “otoku ljubezni”, kakor ga nekateri tudi imenujejo, vas pričakuje 22 peščenih plaž na polotoku Loparju. Najlepša med njimi je Rajska plaža, dolga približno 1500 metrov.

Otok Rab, Hrvaška, Kvarner

Otok Krk, Kvarner

Otok Krk je zanimiv zaradi posebnosti kot sta največji evropski rezervat beloglavih jastrebov in špilja Biserujka, okoli katere se prepletajo legende o gusarskem zakladu. Velik gospodarski pomen ima Krški most, ki je ta največji hrvaški otok povezal s kopnim in omogočil hitrejše potovanje in transport različnih izdelkov in surovin. Na otoku stoji tudi edino letališče kvarnerske regije, letališče Reka, s katerega letala opravljajo redne linije znotraj Hrvaške kot tudi lete v tujino. Urejene plaže na otoku Krku so idealne za starše z otroci, a nekatere od njih su nagrajene z Modro zastavo. Tukaj si poglej najlepše plaže na Krku, tukaj pa pasje plaže na Krku.

Otok Lošinj, Kvarner

Otok Lošinj je ponosni prejemnik nagrade “Srebrni cvet Evrope” za kvalitetno življenje, urejenost zelenih površin, videz mestnih ulic in trgov ter skrb za tradicijo in zgodovino. Na otoku imajo dom tudi zaščitene živalske vrste – beloglavi jastrebi, delfini in gekoni. Od leta 1892 je Lošinj zaradi svoje blage klime postal priljubljeno klimatsko zdravilišče. Lošinj in okolica nudita v svojih številnih skritih zalivih in plažah spokojni mir in tišino, medtem ko gozdnati predeli omogočajo, da zadihate s polnimi pljuči.

Poglej si še severno, srednjo in južno Dalmacijo.