Kam za prvi maj na družinske počitnice

Se sprašuješ kam za prvi maj na družinske počitnice? Želiš spremembo okolja, pa nimaš ideje kam? Beri naprej, saj imam idej kar veliko. Maj je precej prijeten mesec za potovanje, saj se v večini krajev po svetu že začenja pomlad, temperature postajajo toplejše, a hkrati ni še prevroče, da bi se izognili turistični gneči. Spodaj je nekaj mojih predlogov za obisk bližnjih krajev. Na družinske počitnice se lahko odpravite z avtom, ali pa kar z vlakom.

Družinske počitnice v naravi

Prvi maj je odličen čas za obisk naravnih znamenitosti, saj se v tem času prebuja narava. Lahko se odpravite v nacionalne parke, kot so Triglavski narodni park v Sloveniji, Narodni park Krka ali Plitvička jezera na Hrvaškem. Če želite malo drugačen izlet, predlagam obisk opičje gore Landskron v Avstriji. Vsi našteti izleti so lahko izvedljivi v enem dnevu.

Prvi maj ob jezeru

Odpravite se lahko ob kakšno jezero, kot so na primer Blatno jezero na Madžarskem (Balaton), v Avstrijski Hallstatt, ki leži ob jezeru Hallstatter See ali pa na kakšno jezero v Italiji. Nam so znani in všeč predvsem Gardsko jezero (Lago di Garda), jezero Iseo (Lago d’Iseo) in jezero Como (Lago di Como). Slednje velja za malce dražjo destinacijo, a je dosegljiva prav vsem, le malce se je treba znajti. Mi smo na primer spali v apartmaju z razgledom na jezero – čisto zastonj. Kako? Poglej tukaj.

Prvi maj ob morju

Odpravite se lahko na slovensko obalo, priporočam predvsem krasen Piran, ali pa potegnete malo dlje, do Hrvaške Istre, če vam čas dopušča pa se lahko odpravite na kakšnega izmed otokov. Spet se bom ponovila in predlagala Italijo – kaj, če pa res ponuja vse in je logična izbira, no, vsaj meni. Če želiš malo bolj ekstravagantno potovanje, se lahko odpravite na obalo Amalfi ali pa celo na Capri.

Družinske počitnice v mestu

Če radi raziskujete mesta, so za prvi maj zanimive prestolnice, kot so Dunaj, Praga ali Pariz. V teh mestih se v tem času običajno odvijajo različni kulturni dogodki, kot so koncerti, festivali, razstave in sejmi. Če se ti zdi, da so spodnji predlog precej dragi za potovanje, si preberi članek o tem, kako poceni potovati. Midva tak način potovanj prakticirava že od leta 2016 in ne bi mogla biti bolj zadovoljna.

Italija in prvi maj

V maju je v Italiji že topleje, a še vedno ni prevroče, kar je idealno za raziskovanje znamenitosti v mestih ali uživanje na plažah. manj turistov kot poleti, kar pomeni, da znamenitosti niso natrpane, kar je bolj prijetno za obiskovalce. V mesecu maju v Italiji cvetijo številni cvetovi, zlasti v Toskani, kjer so mesta kot Firence, kjer lahko obiščete številne vrtove in parke. Če ne boste imeli dovolj časa za raziskovanje oziroma potovanje, predlagam obisk bližnjih mest – npr. Trsta, ki z okolico ponuja res veliko, ali pa priljubljenih romantičnih Benetk.

Ena izmed opcij je tudi Rim – iz Benetk lahko prideš do tja s hitrim vlakom. Res je kulsko, če še niste nikoli šli – priporočam. Če zgodaj rezervirate karte jih lahko dobite res poceni in to ne samo navadnih, tudi Club Executive ali lastno kabino. Na splošno je ta del Italije kar dobro pokrit z vlaki, zato avta niti ne potrebujete. No, pa če si že tam, skočiš še do Vatikana, najmanjše neodvisne države na svetu, ki je tudi uradno prebivališče papeža. Če imate možnost, se po mestu premikajte s skuterji ali vespami – avto močno odsvetujem.

Še ena izmed opcij, kamor se lahko odpravite z vlakom je Neapelj. Ne pozabite probati svetovne znane pizze in obiskati Pompejev ali (malo manj znanega) Herkulaneja. Medtem, ko boste za obisk Pompejev potrebovali cel dan, si lahko Herkulanej ogledate v 2 urah. Pa če ste že ravno tam, lahko skočite do ognjenika Vezuv (nama je to ostalo za kdaj drugič).

Avstrija

Avstrija je dobra izbira praktično kadarkoli, saj jo imamo zelo blizu, ponuja pa zelo veliko. Od mest v Avstriji bi za prvomajske počitnice predlagala obisk Dunaja, Gradca ali Salzburga.

Madžarska za prvi maj

Budimpešta je super v vsakem letnem času.

Nemčija in prvi maj

Eno izmed najlepših potovanj, ki mi je ostalo v spominu je potovanje po Nemčiji, oziroma po severni romantični cesti. Bolj romantičnih mestec skoraj ne boste mogli najti.

Francija in prvi maj

Oh, moja ljuba Francija – vsako leto bi te lahko obiskala! Najprej povej koliko časa imaš na voljo in povem ti, kam lahko greš. Če se odpravljaš v Francijo z avtom, potem pozabi na tunel in pojdi po tej slikoviti poti čez prelaz – ne bo ti žal.

Več idej za potovanja med prvomajskimi počitnicami si preberi tukaj. Te zanima katero bančno kartico (in zakaj) uporabljava na potovanjih? Klikni tukaj.

Dodaj odgovor