Kam za prvi maj na enodnevni izlet v bližini

Se sprašuješ kam za prvi maj na enodnevni izlet? Zbrala sem nekaj predlogov, ki ti lahko služijo kot ideje za izlete po Sloveniji in tujini.

Kam za prvi maj – Slovenija

Piran

Prvomajsko sonce kar kliče po obisku morja. Kaj, če bi se odpravili na izlet v krasen Piran? Majhno obmorsko mesto se nahaja na jugozahodni obali Istre, ob robu Piranskega zaliva. Znano je po svoji lepi arhitekturi v beneškem slogu, ozkih ulicah, prelepem trgu in čudovitem razgledu na morje. V srednjem veku je bilo pomembno pristanišče. Danes je mesto priljubljena turistična destinacija, ki privablja obiskovalce zaradi svoje bogate zgodovine, kulturne dediščine in naravnih lepot.

V Piranu si lahko pogledate cerkev sv. Jurija, Tartinijev trg, mestno obzidje ali pa se odpravite v Akvarij Piran. Ima tudi bogato tradicijo v pridelavi soli, ki jo lahko obiskovalci kupijo kot spominek. Piran je tudi odlično izhodišče za raziskovanje drugih krajev na slovenski obali, kot so Portorož, Izola in Koper.

Most na Soči z avtovlakom

Odpravite se na izlet z avtovlakom, ki vozi med Bohinjsko Bistrico v Sloveniji in Mostom na Soči ter se vije skozi slikovito dolino reke Soče. Gre za edino avtovlak povezavo med Bohinjem in Primorsko, ki je hkrati tudi zelo priljubljena turistična atrakcija.

Od maja do septembra pa se lahko po Soči zapeljete z ladjo Lucijo. Otroci bodo navdušeni. Če bodo pridni, jim bo kapitan celo prepustil vožnjo ladje.

Okolica Ljubljane

Bled

Bled je majhno mesto, ki se nahaja v severozahodni Sloveniji in je znan po svojem slikovitem jezeru, srednjeveškem gradu in cerkvi na otočku. Nahaja se v Julijskih Alpah, obkrožen z gorami in gozdovi. Ob jezeru se nahajajo hoteli, restavracije in kavarne, kjer obiskovalci lahko uživajo v čudovitem razgledu na okoliške gore.

Zbilje in zbiljsko jezero

Zbilje je majhno naselje v osrednji Sloveniji, ki se nahaja ob obrežju reke Save in blizu Ljubljane. Zbiljsko jezero je umetno jezero, ki je bilo zgrajeno v 70. letih 20. stoletja za namen hidroelektrarne, danes pa je priljubljena turistična destinacija, predvsem zaradi velikega števila labodov. Ob jezeru se nahaja tudi veliko igrišče za otroke, ter restavracije in kavarne.

Če bi radi samo na hitro skočili nekam v okolici Ljubljane, priporočam, da obiščete še kaj od predlogov, zapisanih v tej objavi.

Žička kartuzija, Podčetrtek in Rogaška Slatina

Žička kartuzija je samostan, ki se nahaja v Sloveniji, blizu mesta Celje. Gre za edini kartuzijanski samostan v Sloveniji in eden najbolj zanimivih spomenikov srednjeveškega sakralnega stavbarstva v državi. Podrobnosti o tem, kaj početi v Podčetrtku, Rogaški Slatini in Žički kartuziji, si lahko prebereš tukaj.

Kam za prvi maj v tujino

Kam za prvi maj – Hrvaška

Plitvička jezera

Plitvička jezera so naravni park v Hrvaški, ki je znan po svojih čudovitih slapovih in turkiznih jezerih. Park zajema površino več kot 73.000 hektarjev in vključuje 16 jezer, ki so med seboj povezana s številnimi slapovi in potočki. Obiskovalci lahko park raziskujejo po urejenih poteh in mostovih, ki se vijejo ob jezerih in slapovih. Poleg tega je na voljo tudi več organiziranih izletov, ki vključujejo vožnjo s čolnom po jezerih ali pohod po manj obljudenih poteh. Več o našem izletu si preberi tukaj.

Kam za prvi maj – Avstrija

Opičja gora Affenberg Landskron

Opičja gora Landskron je hrib, ki se nahaja na avstrijskem Koroškem in ponuja čudovit razgled na bližnjo okolico ter na goro Triglav v Sloveniji. Na vrhu hriba se nahaja grad Landskron, ki izvira iz 14. stoletja, danes pa služi kot priljubljena turistična atrakcija. Obiščite park Affenberg, kjer se prosto sprehajajo opice makaki. Več o vstopnini in delovnem času parka na Opičji gori si lahko prebereš tukaj.

Hallstatt

Hallstatt je majhno mesto, ki se nahaja v Avstriji ob obrežju istoimenskega jezera. Turistično je zelo priljubljeno zaradi svoje idilične pokrajine, ki jo obkrožajo gore in jezero. Obiskovalci se radi sprehajajo po slikovitih ulicah mesta, ki so obdane z alpskimi hišami in kapelicami. Mesto je znano tudi po svojih arheoloških najdbah, vključno s koliščarskim naseljem, ki je bilo eno prvih naselij iz prazgodovine in je dalo ime kulturi Hallstatt. V zadnjih letih pa je postal znan tudi kot priljubljena lokacija za poroke in poročna potovanja, zaradi svojega čudovitega okolja in romantike.

Dunaj

Odpravite se v mesto Dunaj in si oglejte njegove znamenitosti, ali pa izkoristite dan za obisk najstarejšega živalskega vrrta.

Park Laxenburg

Velik park z jezerom in gradom sredi otočka se nahaja v bližini Dunaja.

Hallstatt, Avstrija, kam za prvi maj, kam za 1 maj, prvomajske počitnice, avstrija, izlet v avstrijo, opičja gora, affenberg, landskron, potovanje z otrokom, potovanje v avstrijo, družinski izleti, potovanje z malčkom, jezero, hallstatt, hallstatt igrišče, hallstatt parking, hallstatt, prvomajske počitnice 2024
park Laxenburg, Avstrija

Kam za prvi maj – Italija

Benetke

Benetke so taka večna klasika – za zaljubljence, kot tudi za družine. Tukaj si preberi, kje parkirati, kako potovati z vlakom in vodnimi avtobusi.

Lago di Garda in Gardaland

Lahko se odpraviš na Gardsko jezetro ali pa na celodnevni izlet v zabaviščni park Gardaland.

Trst

Trst je mesto v severovzhodni Italiji, ob meji z Slovenijo in na obali Jadranskega morja. Ima bogato zgodovino in kulturo, saj je bil pomemben trgovski center že v srednjem veku, v času Beneške republike pa je bil glavno pristanišče in upravno središče Istre. Več o Trstu si preberi tukaj.

Več idej za prvomajska potovanja dobiš še tukaj in tukaj.

Dodaj odgovor