Nisi sama, mama.

Mogoče se sprašuješ, zakaj sem začela pisati. Zakaj vse to sploh delim s tabo. Najprej sem začela pisati zase. Misli zlite na papir mi dajejo jasnost, svobodo in mir. In potem sem se odločila, da delim vse to še tukaj. Zase, za njo, zate. Zato, da boš vedela, da nisi sama. V materinstvu se hitro lahko počutiš samo, nerazumljeno, osamljeno. Sploh v prvem letu. Vem, zakaj se tako počutiš. Ti povem še nekaj? Nisi sama, mama.

Morda se ti zdi, da imajo druge mame vse pod kontrolo, morda si obkrožena z na videz popolnimi mamami, hkrati pa imaš občutek, da si čudna, ker ti pa ne zmoreš vsega. Se ti kdaj zdi, da je vsega preveč? Ja, tudi meni se (je).

mother daughter, potovanje z otrokom, mami blogerke, sanja, trideseta, jezero, mama in hči, hči, ob jezeru, travelling with kids

Nisi sama, mama. Prepusti se.

NISI. Nisi čudna. Nisi sama, mama.

Nič ni narobe, če ne zmoreš vsega. Vsak dan jemlji sproti. Nekatere dneve boš v sedmih nebesih, druge dni pa se ti bo zdelo, kot da si v peklu. Da se dnevi menjajo, a ostajajo isti. Da se izgubljaš v vlogi materinstva. Lahko se ti zgodi, da se boš enkrat zbudila in se vprašala “Kje sem pa jaz?”.

Kaj lahko narediš, da ostaneš “prisotna in prisebna”?

Napisala sem seznam desetih stvari, ki ti bo pomagal, da boš ostala “prisotna in prisebna” mama brez dihanja na hlape.

1. Poenostavi si. VSE. Vse si poenostavi. Ne hecam se. Gospodinjska opravila, kuhanje, nakupe živil. Planiraj in načrtuj tisto, kar se da. Prilagodi si tisto, kar si lahko. Olajšaj si življenje. Resno. Samo prisotna in prisebna mama bo lahko najbolje poskrbela za svojega otroka. Najprej ti, zapomni si to.

2. Ne sekiraj se za malenkosti.

Ni vredno, da se sekiraš za malenkosti in zgubljaš energijo za stvari, ki se jih čez par dni sploh ne boš več spomnila. Mogoče se sekiraš zaradi umazanih oblačil, ki jih otrok umaže ali strga. Sprejmi, da otroci taki pač so. Da se v prvih letih ne splača kupovati dragih oblačil (in čistil). Če v pranju ne gre ven, ne gre. Life goes on.

3. Ne primerjaj se.

V poplavi FB skupin in insta mamic lahko hitro zapadeš v primerjanje z drugimi mamami. Včasih čisto nevede in nehote. Prej, kot ozavestiš, da nimamo vse enakih otrok, enakih pogojev, lažje boš sprejela življenje, kot ga živijo druge ali vsaj tako, kot (nam) ga predstavljajo.

mama, mom blogger, mami blogerke, trideseta, sanja, lake view, jezero, potovanje, potovanje z otrokom, materinstvo

Nisi sama, mama. Spusti pričakovanja.

4. Prepusti se.

se toku dneva. Nekateri dnevi bodo lažji, drugi težji. Če vidiš, da je dan, ko te otrok potrebuje in dobesedno visi na tebi, sprejmi to. Jutri je nov dan. (In res pride!) In veš kaj, otrok bo bolj miren, če boš mirna ti.

5. Spusti pričakovanja.

Ne planiraj (preveč) vnaprej, ker se ti lahko zgodi, da se bodo plani iz danes na jutri spremenili. Spusti pričakovanja. Morda si imela v mislih, da bosta z otrokom ustvarjala, da boš kaj posebej skuhala ali pa celo kam odšla, pa otrok ni pripravljen sodelovati. Čista hiša, gurmansko kosilo, zadovoljen otrok in naspana mama? Redkokdaj bo vse 100%. Ne pričakuj preveč od sebe. Pridejo dnevi, ko ne bo šlo nič po planu in brezveze, da se sekiraš. Raje se osredotoči na dobre stvari, ki so v danem trenutku na voljo. Lažje boš dihala.

6. Razdeli si breme.

Verjetno zares nikoli nisi čisto sama (čeprav kdaj rečeš, da si), je res? S partnerjem si razdelita, kar si lahko. Ti ponoči vstajaš? Naj potem on skuha kosilo ipd. So ti starši in prijatelji lahko v pomoč? Če imaš možnost, si privošči pomoč pri čiščenju. Dostavo sem in tja. Vsaka malenkost šteje. Razbremeni si dan, ki je lahko že sam po sebi težak. Razbremeni sebe.

enjoy the moment, mother daughter, mama in hči, poljubček, lupčka mi je dala, hči, hčerka, otrok, potovanje z otrokom, jezero, mama, mami blogerke, sanja, trideseta

Nisi sama, mama. Uživaj v trenutku

7. Uživaj v trenutku, kjer si.

Samo ta trenutek, v katerem si, imaš zdaj. Nikoli več ga ne bo nazaj. Če si v igri z otrokom, ne prekinjaj tega zaradi neopranega perila. Otrok bo zrastel, spomini bodo ostali. Perila pa tako ali tako nikoli ne zmanjka.

8. Prakticiraj hvaležnost.

Vsak dan si zapiši en stavek hvaležnosti. Za kaj ali koga si tisti dan hvaležna. Če ne maraš pisati, pa si pred spanjem v glavi zavrti dan in poišči tisto stvar, highlight tvojega dneva, jo ozavesti in se za njo zahvali. Če zvečer padeš dol. to naredi zjutraj (za en dan nazaj).

9. Sprejmi pomoč

Ko ne gre več, prosi za pomoč. Sprejmi pomoč, če ti jo ponudijo. Če nimaš “svoje vasi”, ni nič sramotnega, če si lahko privoščiš in najameš varuško, čistilko. Na srečo je dandanes tudi za vsako stvar možna dostava.

10. Dihaj. Pojdi v naravo.

Dihaj, dihaj, dihaj. Saj vem, da veš. Samo včasih POZABIŠ. Pojdi za minuto v drug prostor, najraje pa kar v naravo, kjer lahko ponovno resetiraš svoje misli. Skrbi ne bodo več tako velike, kotički ustnic pa se bodo spet zavihali navzgor.

materinstvo, mama, mom life, mami blogerke, mami blogerka, mamiblogerke, sanja, trideseta, jezero, lake, madžarska, potovanje z otrokom, podporna skupina

Nisi sama, mama. Pojdi v naravo. Preberi še – Kako iz oklepa sodobnega mučeništva.