Torba za v porodnišnico

Si tik pred porodom in se sprašuješ, kaj je še tisto, kar res rabiš, ko boš šla rodit? Tvoja torba za v porodnišnico še ni pripravljena? Naj ti pomagam, glede na to, kaj vse sem jaz vzela s seboj (pa bi bilo bolje, če bi pustila doma) in kaj je tisto, kar mi je res prišlo prav, pri pakiranju.

Pričakujem dojenčka, torba za v porodnišnico, baby shoes, čevlji za dojenčka, nosečniško fotografiranje, mami blogerke, sanja, trideseta, zimsko fotografiranje
Nosečniško fotografiranje, nosečka, dojenček prihaja, mami blogerke, sanja, trideseta, torba za v porodnišnico
torba za v porodnišnico, pes in dojenček, dojnček prihaja, trideseta, sanja, mami blogerke, best gift ever

Kaj nujno potrebuješ v torbi za v porodnišnico?

1. Dokumenti za v porodnišnico

Med dokumente, ki jih moraš vzeti v porodnišnico, ne smejo manjkati materinska knjižica z vsemi izvidi (če so bile posebnosti), zdravstvena kartica in osebna izkaznica. Ne pozabi tudi na potrdilo o očetovstvu, če s partnerjem nista poročena.

2. Oblačila za v porodnišnico in za domov

Predlagam, da imaš s seboj svojo pižamo (ali trenirko), spodnjo majico za dojenje ali nedrček za dojenje. Po navalu mleka bodo prsi težke in brez opore verjetno ne boš mogla biti. V porodnišnici dobiš haljo, ki pa je čisto prevroča in nepraktična. Jaz sem imela spodaj kratko pižamo, zgoraj pa spodnjo majico za dojenje. Edino ponoči sem se malo več oblekla. S seboj imej copate, še bolje pa gumijaste natikače (v kopalnici je lahko mokro po tleh), sicer jih pa dobiš tam ob sprejemu.

Pripravi si tudi oblačila, ki jih boš oblekla za domov (pripročam kar nosečniške pajkice, široko majico, nogavice, čevlje, ki se enostavno obujejo). Naj bodo to predvsem oblačila, ki te ne vežejo in se v njih počutiš sproščeno.

3. Kozmetika za v porodnišnico

Zobna ščetka, zobna pasta, elastika za lase, labela, opcijsko: vložki za po porodu (preveri, če jih ne dobiš v porodnišnici), mrežaste hlačke (vsaj za prvi teden doma), oljni gel za tuširanje (brez dodatkov), krtača za lase, krema za obraz. Predlagam, da vzameš majhna, ‘potovalna’ pakiranja, konec koncev boš tam najverjetneje zelo malo časa.

4. Izdelki za nego po porodu

Komprese in lanolin za nego bradavic, blazinice za dojenje (samo par kosov, ker ni nujno, da jih boš potrebkvala), nastavki za dojenje, partner naj ti (v primeru epiziotomije) po porodu v flaški prinese skuhano hrastovo lubje za spiranje, sprej za rane Cicatridina, obroč za sedenje

5. Prigrizki

Tiste, ki ste že bile, veste, da je zadnji obrok v porodnišnici že zelo zgodaj. Ob nočnem zbujanju in dojenju pa boš zagotovo lačna tudi ob rednih obrokih. Jaz sem imela kar navadne piškote. S seboj sem imela tudi plastenko z vodo, vendar je v resnici ne rabiš, ker tam dobiš kozarec in skodelico za čaj (priporočam, da piješ čaj!). Meni je bilo super, da sem imela slamico (tako, da imaš mogoče lahko to s seboj).

6. Polnilec za telefon, slušalke

Vzami dovolj dolg polnilec, da ga boš lahko imela blizu postelje. Če ne boš sama v sobi, priporočam da imaš s seboj tudi slušalke.

7. Maska za oči

To spet govorim za primer, da v sobi ne boš sama. Vsaka mamica bo imela s svojim novorojenčkom svoj ritem, kar lahko pomeni, da boš ti ravno zaspala, tvoja cimra bo pa vstala, prižgala lučko in previjala dojenčka. Če te svetloba moti, vzami masko za oči. Bi rekla še čepke, ampak je pomembno, da res slišiš svojega dojenčka.

8. Oblačila za dojenčka in duda

Če bi šla spet rodit, bi definitivno vzela s seboj več bodijev na preklop (z gumbki). Že tako se loviš pri vsej negi, s tistimi oblačili iz porodnišnice traja pa vse skupaj še dlje. Predlagam tudi, da imaš s seboj bombažne rokavičke (ali nogavičke), da se dojenček ne popraska, saj jih v porodnišnici ne dajejo več.

S seboj za vsak slučaj prinesi še dudo, tisto z najmanjšim cucljem. Predlagam tako, ki se sveti v temi (kasneje pride ful prav).

9. Torba za domov in lupinica (prinese očka)

Oblačila, ki jih boš oblekla dojenčku za domov, kapica, pajac (pozimi iz pliša), copatke, tetra plenice za podložiti v lupinici in seveda lupinica.

10. Kartice Milestones

Kartico z napisom ‘Danes sva te dobila’ ali pa kartico z imenom ali kaj podobnega, za lep spomin.

In česa ne rabiš spakirati v torbo za v porodnišnico?

– kopalnega plašča (dobiš v porodnišnici)

– vložkov

– svoje spalne srajce

– energijskih napitkov, žitnih ploščic (komu to sploh paše pit in jest v času poroda in po porodu?)

– plenic, kremic za dojenčka