Nosečnost in knjige za bodoče mamice

Spodaj je seznam knjig primernih za bodoče mamice, ki jih priporočam v branje. Nosečnost je večinoma odločitev dveh, zato je ena izmed knjig namenjena tudi bodočim očkom (res priporočam, da mu jo podarite, če si je sam ne bo kupil). Skoraj vse knjige za bodoče mamice sem prebrala v angleščini, se pa večina dobi tudi v slovenščini (so pa angleške definitivno cenejše). Pod vsakim opisom sem napisala še ceno knjige in kje jo lahko kupiš.

Nekatere knjige so primerne za branje v nosečnosti, nekatere pa pridejo prav tudi kasneje, ko že postaneš mamica.

Najboljše knjige za pripravo na nosečnost

Če želiš biti na tekočem, kaj se dogaja s tvojim telesom v nosečnosti, kako se razvija tvoj otrok, ter kako se pripraviti na porod, preberi tele (po mojem mnenju najboljše) knjige:

1. Mayo Clinic: Guide to a Healthy Pregnancy

Ena boljših knjig, ki sem jih prebrala o nosečnosti in pripravi na prihod dojenčka. V knjigi so po tednih opisane spremembe (rast in razvoj otroka), ter spremembe, ki jih kot nosečnica doživljaš (tako telesno, kot psihično) vsak mesec. Napisano je tudi, kako ostati zdrava v nosečnosti, s pomočjo hrane in telovadbe. V knjigi je tudi poglavje o porodu, dotakne pa se tudi neplodnosti. Definitivno knjiga za na nočno omarico vsake nosečke. Priporočam.

Book depository, 17€

2. Expecting better

Če tako kot jaz, po domače, paničariš pri tem, kaj lahko in kaj ne, toplo priporočam v branje tole knjigo. V njej je na podlagi raziskav, procentualno razloženo, kaj “lahko” in česa ne. Torej, da ne ostane samo pri “tega ne počet, ker ni dobro za otroka” brez podlage, si kar preberi, koliko kave na dan res lahko spiješ, da bo še vedno varno za tvojega otroka, ter če je kozarec vina res lahko nevaren. Kako je s surovo hrano, barvanjem las med nosečnostjo in podobne dileme. Mene je branje zelo pomirilo. In ja, kava na dan je čisto okej.

Book depository, cca 8,50€

3. Ker sem se pripravljala tudi na dojenje, sta mi bili najbolj všeč knjigi Želim dojiti in 10 p-jev za uspešno dojenje, kateri sem že opisala v objavi tukaj. Si predstavljaš forum ali pa FB skupino, polno vprašanj, ki jih imajo nove mamice glede dojenja (pristavljanje, stavka, naval mleka, odstavljanje itd), no, vsa vprašanja, ki si jih lahko zamisliš (in odgovore in na njih) so napisana v spodnji knjigi.

Želim dojiti, redna cena 29,90€ na primus.si je trenutno v akciji 15€.

10 p-jev za uspešno dojenje dobite za cca 25€ v spletnih knjigarnah, npr emka.si

4. Čuječe materinstvo / Mindful motherhood

Knjiga je sicer super branje tako v nosečnosti, kot v času po porodu. Predvsem te nauči, kako se pomiriti. Notri je vključenih tudi nekaj lahkih joga vaj. Knjiga se lahko bere večkrat, predvsem takrat, ko potrebuješ malo prizemljitve in umiritve. Book depository, cca 13€

5. The Expectant Father, The Ultimate Guide for Dads-to-Be

Knjiga je sicer namenjena bodočim očkom. Piše po mesecih, o tem, kako napreduje nosečnost, kako se verjetno počuti o vsem skupaj on, kot bodoč očka, pa tudi o tem, kako se počuti bodoča mamica. Skratka, knjiga o podpori, sodelovanju in pričakovanju. Priporočam v branje obema bodočima staršema. Book depository, cca 15€

Prebrala sem tudi vse “klasično predlagane” knjige, npr. Mamica bom, Modrost rojevanja ipd. pa mi niso bile ne vem kako všeč. Čeprav nisem ravno pristaš rojevanja doma, (v skupnosti, brez zdravnika, brez protibolečinskih zdravil – pa tudi če traja tri dni..) sem iz knjige Modrost rojevanja potegnila to, da smo ženske močna bitja in zmoremo prav vse.

In boš, tudi ti.