Priprava na dojenje in podpora v materinstvu

Ob svetovnem tednu dojenja sem se spomnila na čas, ko še nisem bila mamica in sem se na dojenje še pripravljala. Kaj bi svetovala bodočim in mladim mamicam? Da je dobra priprava na dojenje in podpora ključnega pomena.

Ali bom lahko dojila?

Ja, seveda lahko pridobiš vse informacije, poznaš vso teorijo, pa v praksi še vedno “ne steče”. Nihče ne more garantirat, da boš (lahko) dojila, pa tudi, če boš (lahko), da bo to lahko. Verjetno bo vse prej kot to. Ta opevana ‘najina pravljica dojenja’ je v večini primerov samo delna resnica. Skoraj vsaka, ki doji, se na neki točki sreča tudi s tisto realno platjo dojenja, o kateri se govori čisto premalo. O tem, da je naval mleka lahko tako močan, da dojenčka zaliva, da so bolečine pri pristavljanju lahko tako boleče, kot bi te zbadale šivanke, da se dojenček noče pristaviti, da se krega z dojko, o bolečih dojkah, ker je dojenček spal več, kot ponavadi, itd.

Želim si dojiti

“Še vsaka je dojila, bom pa še jaz, ” mentaliteta je čist passe. Tiste, ki tako mislijo, pa vseeno ‘z lahkoto’ dojijo, imajo pač srečo. Veliko je mamic, ki si želijo, probajo vse in še več, pa ne gre. Zaradi večih razlogov. In na tebi je, mamica, da se ne ‘mučiš’, če prideš do te točke. Da veš kdaj odnehati, če ne gre. Da si pomirjena s tem, da si naredila vse, da si ne očitaš, če si si želela, pa ni šlo. To, da ne moreš dojiti ne pomeni, da si slaba mama! Tudi to, kdaj in zakaj boš nehala dojiti je tvoja odločitev in naj te pritisk družbe ne prisili v nekaj kar ‘bi morala’.

Priprava na dojenje

V nosečnosti sem prebrala kar nekaj knjig in priročnikov, saj sem vedno rada pripravljena in rada vem, kaj se “lahko zgodi” in kako obvladati situacijo, v kateri se znajdeš. Najbolj sta mi bili všeč knjigi Želim dojiti, avtorice Mojce Vozel in 10 P-jev za uspešno dojenje, avtorice A. K. Willma. Prva je res zakladnica odgovorov na vsako vprašanje, ki ga lahko imaš v zvezi z dojenjem.

Druga, pa je ravno prav tanka in s svojimi hecnimi ilustracijami pravi mali priročnik, katerega imaš lahko vedno pri roki. Predvsem o položajih dojenja, pravilnemu pristavljanju.. Ta knjiga je res ‘it’s a must’ za pripravo na dojenje.

Kako se lahko najbolje pripraviš na dojenje?

Na dojenje se lahko najbolje pripraviš tako, da bereš, sprašuješ, se udeležuješ delavnic in predavanj. V soboto bo po celi Sloveniji potekal festival Dojiva se, kjer (ob predhodnem naročilu) lahko prevzameš brezplačni vodnik Zaupam si. Spletna šola za starše Veva ima v tem času na voljo tudi brezplačna online predavanja. V kolikor še nisi obiskala šole za starše, predlagam, da predavateljico/sestro vprašaš čisto vse kar te zanima. Bolj kot “osnovna” šola za starše, je bilo meni všeč brezplačno predavanje Baby centra, Hura postala bova starša, kjer je bilo vključeno tudi predavanje o dojenju.

Veš, da ti že v nosečnosti pripada en obisk patronažne sestre? Pokliči jo, vprašaj jo kar te zanima, tudi o dojenju. Ona bo s tabo praktično takoj, ko boš prišla domov s porodnišnice.

Pa še to, naj te v porodnišnici ne bo sram prositi, če ti lahko pomagajo pristaviti novorojenčka. (Tudi) zato so tam!

Tvoja vas in podpora v materinstvu

Verjetno se bodo s prihodom novega člana (sploh prvega), tvoji prijateljski krogi malo spremenili. Veliko več boš v stiku s tistimi, ki že imajo otroke, ali pa jih bodo dobili v podobnem obdobju, kot ti. Seveda to je pomeni, da se s `starimi’ prijateljicami ne boš več slišala, je pa dejstvo, da velika večina takih (brez otrok ali s starejšimi otroci) zate ne bo imela več toliko časa, ker boste imeli enostavno drugačen stil življenja, rutino, obveznosti. In kdo bo potem tvoja vas? Kje boš našla podporo na začetku materinstva, ko boš najbolj ranljiva?

Oporo in podpora v materinstvu

Včasih je cela vas skrbela za otroke, zdaj pa, no smo v večini prepuščeni sebi in svoji ožji družinici. Prvi predlog za podporo v materinstvu je seveda tvoja mama, babica dojenčku. Ker pa živimo v času, kjer so tudi babice še v službi in ki ne živijo nujno v isti hiši, kot vi, je fino imeti podporo še kje drugje.

Največ podpore, poleg partnerja, lahko nudijo mamice, ki so v enakem obdobju materinstva, kot ti. Zelo veliko pomeni, če imaš nekoga, ki res razume tvoje stiske, skrbi, frustracijo. Nekoga, ki bo šel s tabo vozičkat in zraven še na kavo. Nekoga, ki mu ne bo odveč, da govoriš ‘samo’ o plenicah, dojenju in spanju. Nekoga, ki šteka. Jaz sem imela na srečo nekaj takih mamic. Tukaj bi pa omenila še virtualno skupnost mamic, ki sploh ni zanemarljiva. Skupnost mamic, povezanih samo zaradi meseca, v katerem naj bi se rodili otroci. Virtualna poznanstva so prerastla v prava, skupnost pa je postala mala družinica mamic, ki si zaupajo, delijo med sabo svoje strahove, dobre in slabe stvari. Ko se ponoči pojaviš v skupini in vidiš, da nisi edina.

To je tisto, kar največ šteje. Da nisi sama.