Otok Hvar in najlepše plaže – foto in video

Otok Hvar se ponaša z nazivom najbolj sončnega otoka na Hrvaškem, saj naj bi imel kar 2718 sončnih urh na leto. Nahaja se v Jadranskem morju, južno od otoka Brača. Hvar je najdaljši otok na Jadranu, znan pa je tudi po svoji bogati zgodovini, čudovitih plažah, slikovitih mestih in živahnem nočnem življenju. Te zanima katere so najlepše plaže na otoku Hvar? Beri naprej.

Otok Hvar, Hraška, srednja Dalmacija

Otok Hvar, osrednja Dalmacija

Poleg glavnega mesta Hvar je otok Hvar znan tudi po drugih čudovitih krajih. Staro naselje Stari Grad, ki se nahaja na severni obali, je eno najstarejših mest na Hrvaškem in je pod zaščito UNESCO-a. To območje ima bogato zgodovino, srednjeveške cerkve, ozke ulice in čudovite obmorske pokrajine. Otok Hvar je tudi odlična izhodiščna točka za raziskovanje okoliških otokov in obalnih krajev. Lahko se odpravite na izlet na otok Korčula, Brač, Vis ali Pakleni otoki, ki ponujajo edinstveno doživetje Jadranskega morja. sekakor je otok Hvar priljubljena destinacija zaradi svoje lepote, kulturne dediščine in raznolikih možnosti za zabavo.

Hvar, otok Hvar

Glavno mesto otoka je Hvar, ki se nahaja na zahodni obali. To čarobno mesto privablja številne obiskovalce s svojo arhitekturo v slogu renesanse, ozkimi tlakovanimi ulicami, trgovinicami, restavracijami in živahnimi trgi. Ena glavnih znamenitosti mesta je Hvarska katedrala, mesto pa je znano tudi po trdnjavi Fortica, ki ponuja izjemen razgled na mesto in okoliške otoke. Hvar ima tudi živahno nočno življenje in je znano po svojih številnih barih, nočnih klubih in diskotekah, ki privabljajo ljubitelje zabave iz celega sveta. Po sončnem zahodu se mesto prelevi v živahno središče zabave, kjer se lahko zabavate vse do jutranjih ur.

Prihod na otok Hvar

Na otok lahko prideš s trajektom iz Splita ali pa s trajektom iz Drvenika. Tukaj lahko pogledaš vozni red trajekta Split – Hvar (Stari Grad) in tukaj vozni red trajekta Drvenik – Hvar (Sućuraj).

Najlepše plaže na otoku Hvar

Plaže so na Hvaru v glavnem prodnate, nahajajo se v zalivih, obkrožene so z borovim gozdom ali z nizkim rastjem. Na otoku so tudi peščene plaže, ki pa se nahajajo predvsem na severni strani otoka.V zalivih na severni strani boste našli plaže iz bolj drobnih kamenčkov. Kjerkoli na Hvaru se boste želeli okopati, vas bo nedvomno dočakalo kristalno prozorno, čisto in neonesnaženo morje.

Plaža Jagodna, otok Hvar

Romantičen zaliv Jagodna s fotogenično prodnato obalo in kristalnim morjem leži na južni strani otoka Hvara (13 km iz mesta), nedaleč stran od Ivan Dolca.  Nahaja se v mestu Jagodna. Drevesa v bližini ustvarjajo naravno senco na plaži. Dostop do plaže je možen z avtomobilom.

plaža Jagodna, otok Hvar, najlepše plaže Hvar

Plaža Dubovica, otok Hvar

Slikovit zaliv Dubovica s prostrano prodnato plažo, čudežnim podmorjem in pogledom na kamnito počitniško je skriti biser otoka Hvara. Do tja vodi neoznačena planinska pot, tja pa se lahko pripeljete tudi z ladjico.

Plaža Malo Zaraće, otok Hvar

Pod slikovito vasjo Zaraće na vrhu kamnite skale na južni strani otoka Hvara boste našli dva eksotična globoka zaliva s prodnato obalo, Velo Zaraće, obrnjeno proti vzhodu, in Malo Zaraće proti zahodu. Do plaže lahko pridete z avtomobilom ali ladjo.

plaža Malo Zaraće, otok Hvar, najlepše plaže Hvar

Plaža Mekićevica, otok Hvar

Idilična prodnata plaža, dolga komaj 30 metrov, se nahaja v zalivu Mekićevica in je izolirana od glavnih cest. Dostopna je z ladjo iz mesta Hvar ali peš iz zaliva Pokonji dol. Plaža Mekićevica je obdana s spektakularnimi skalami in dišečo sredozemsko vegetacijo, ki jo še posebej cenijo avanturisti.

Plaža Mlini, Hvar

Čudovita majhna plaža Mlini se nahaja na otoku Marinkovac – arhipelagu otokov Paklenskih (Pakleni otoci), nedaleč stran od mesta Hvar. Dostopna je s čolnom ali taksi čolnom.

Pakleni otoki, Hvar

Plaža Palmižana, Paklenski otoki, Hvar

Palmižana je najstarejše letovišče na Hvaru in je bila proglašena za eno najlepših turističnih destinacij na celotnem Jadranu. Odlikujejo jo prelepi lounge bari in vrhunski restavracije, pa tudi čudoviti zalivi. Nahaja se na otoku Klement blizu Hvara. Do prelepega zaliva s smrekovim gozdom v ozadju in prodnato plažo lahko pridete z zasebnim ali taksi čolnom iz mesta Hvar.

Palmižana, otok Hvar

Plaža Pokonji dol, otok Hvar

Pokonji dol je največja mestna plaža, oddaljena le 1,5 km od centra mesta. Na plaži lahko uživate v dveh restavracijaj, ki omogočata tudi dodatne plažne objekte (senčniki, ležalniki, kajaki in pedaline). Do zaliva se lahko sprehodite ob morju ali pa se pripeljete z avtom.

Plaža Pokonji dol, otok Hvar

Te morda bolj zanimajo plaže na otoku Pagu ali plaže na otoku Krku? Boš julija ali avgusta na morju? Ne zamudi čudovite predstave – meteorskega dežja!