Otroška soba in stenske nalepke

Stenske nalepke so enostavna rešitev za polepšanje otroške sobe. Otroška soba je otrokova prva stvar, ki jo ima zase, zato je zelo pomembno, da jo (skupaj) okrasimo tako, da se bo v njej otrok počutil dobro. Spodaj je nekaj predlogov za otroško sobo v nevtralnih barvah, pa tudi stenske nalepke za otroško sobo v bolj fantovskih in dekliških motivih. Ureditev otroške sobe nikoli ni bila tako enostavna. Za bolj personaliziran pridih pa lahko vanjo dodamo še plakat z imenom.

Lastna otroška soba

Zakaj je pomembno, da otrok dobi svojo sobo? Otroci, tako kot odrasli, potrebujejo svoj prostor za zasebnost. Soba jim omogoča, da se umaknejo, ko potrebujejo čas zase, da razmislijo, počivajo ali se sami igrajo. V svoji sobi imajo otroci prostor, kjer se lahko umaknejo od zunanjega sveta in se sprostijo ob branju ali risanju. Svoja soba lahko otroku pomaga razviti občutek samostojnosti. Imeti lasten prostor pomeni prevzeti odgovornost za vzdrževanje in urejanje tega prostora, kar je pomemben korak pri razvoju samostojnosti.

Prijetno okolje za igro in počitek

Urejanje svojih stvari in organizacija sobe je pomembna veščina za razvoj otroka. V svoji sobi se otroci lahko izražajo skozi dekoracijo. To je njihov osebni prostor, kjer lahko izražajo svoje interese. Soba je prostor, kjer otrok spi, kar je ključno za njegovo zdravje in dobro počutje. Imeti lastno sobo omogoča otroku, da vzpostavi rutino spanja in ustvari prijetno okolje za počitek.

Tukaj si lahko prebereš kaj lahko naredimo za boljše spanje našega otroka.

Otrok se bo dobro počutil v svoji sobi, če bo prostor udoben, varen in če bo spodbujal njegovo samostojnost. Pomembno je, da je pohištvo prilagojeno otrokovim potrebam in velikosti. Predvsem moramo otroku omogočiti izražanje svoje osebnosti in interesov skozi dekoracijo sobe, kot so stenske nalepke in dekoracija, ki mu je všeč. V sobi naj bo kotiček namenjen knjigam, pa tudi prostor za igrače naj ima svojega. Zagotovite tudi dovolj naravne svetlobe čez dan in prijetno umetno osvetlitev za večerno branje. Soba naj bo čista in urejena. Pomagajte otroku razviti navade vzdrževanja reda v svoji sobi.

Otroške nalepke za fantovsko sobo

Obstaja ogromna raznolikost stenskih nalepk, ki pokrivajo vse od priljubljenih živali, vozil in drugih elementov, kot je npr vesolje. To omogoča, da se otrokova soba prilagodi otrokovim interesom. Nalepke so lahko nevtralne ali barvite, kar lahko otroški sobi dodaja estetsko privlačnost in jo naredi bolj prijetno.

Motivi nalepk za fantovsko sobo

Mnogi fantje so navdušeni nad dinozavri, zato so nalepke z dinozavri odlična izbira za popestritev otroške sobe. Tematika vesolja, raket, zvezd in planetov je primerna za fante, ki jih zanima raziskovanje in vesolje. Poleg avtomobilov so med fanti priljubljene tudi nalepke z letali, vlaki, ladjami ali helikopterji. Nalepke z morskimi temami, pirati, zakladi ali raziskovanjem divjine so primerne za tiste, ki imajo radi pustolovščine.

Otroške stenske nalepke za dekliško sobo

Kakšne nalepke uporabiti za dekliško sobo je odvisno glede na interese dekleta, starost, temo sobe in osebne preference. Tu je nekaj idej. Cvetlične nalepke sobi dodajo živahnost in svežino, nalepke s podobami živali pa so prav tako lahko ljubek dodatek k dekliški sobi. Dekleta imajo rada svetleče nalepke, motive princes in metuljev, priljubljene pa so tudi abstraktne nalepke, ki vključujejo geometrijske vzorce.

Personalizirane stenske nalepke z imenom otroka

Če bo otrokovo ime izpostavljeno v njegovi sobi se bo počutil še bolj posebno. To mu bo dalo občutek lastništva nad svojim prostorom in osebno identifikacijo s svojim domom. To je še posebej pomembno, če otrok sobo deli z drugimi družinskimi člani. Nalepka z imenom lahko otroku pomaga pri učenju njegovega imena, zlasti pri mlajših otrocih.

Nevtralne stenske nalepke

Z nevtralnimi nalepkami lahko poudarite druge elemente dekorja v sobi, kot so barvne posteljnine, igrače ali pohištvo, ne da bi pri tem prihajalo do prevelikega vizualnega pretiravanja. Izbira stenskih nalepk za otroško sobo je odvisna od osebnih preferenc staršev in otroka, vendar lahko nevtralne nalepke ponudijo večjo prilagodljivost in trajnost v dolgoročnem smislu. Nevtralne nalepke so lahko primerne za otroke različnih starosti in spolov, kar je lahko priročno, če sobo delijo otroci različnih spolov ali starosti.

Otroške stenske nalepke, ki prikazujejo prizore ali like iz priljubljenih zgodb lahko spodbuja otrokovo domišljijo in ustvarjalnost.

Kako izbrati pravo nalepko?

Po tem, ko se odločite za temo (npr gozd ali gozdne živali), premislite kam bi nalepke lahko umestili. Ali jih boste nalepili nad posteljo, mogoče okoli vrat, ali po celi steni. Če jih boste nalepili nad posteljo, so najbolj primerne dolge nalepke, če pa bi nalepke radi nalepili po celotni steni, je potrebno razmisliti o velikosti motiva. Npr male živalice se hitro porazgubijo, pa tudi stena lahko izgleda prazna, če ni zapolnjena. To lahko urediš tako, da dodaš npr barvne pikice, srčke ipd.

Organiziranje otroške sobe

Organiziranje otroške sobe je lahko izziv, vendar obstaja nekaj načinov, kako si olajšati ta proces. Sobo najprej razdelite na različne kotičke, enega za spanje, drugega za igro, spet enega za učenje itn. Tako bo otrok lažje razumel kako prostor uporabljati in ga ohradnjati organiziranega. Upoštevajte starost otorka, mlajši otroci potrebujejo več prostora za igrače, medtem ko najstniki potrebujejo več prostora za učenje.

Za bolj izkoriščen prostor uporabite večnamensko pohištvo, npr posteljo z vgrajenimi predali za shranjevanje, mize z dodatnimi predali ipd. Namestite police, obešalnike ali organizatorje na stene, da izkoristite vertikalni prostor in sprostite tla. Določite tudi čas za redno čiščenje otroške sobe.

Shranjevanje igrač v otroški sobi

Za shranjevanje igrač uporabite košare ali omare z odprtimi policami. Vsaka košara naj bo označena, tako da bo otrok lažje našel igrače. Prekomerna količina igrač namreč oteži organizacijo in tudi otrok bo težje vzdrževal red v sobi. Redno pregledujte in podarite stvari, ki jih otrok ne uporablja več. Vaš otrok naj sodeluje pri organiziranju svoje sobe. Pomagajte mu razumeti pomen čiščenja in pospravljanja igrač, ter ga spodbujajte k sodelovanju pri odločitvah o urejanju sobe.

Preberi si, kako organizirati omaro v otroški sobi.

Imaš dovolj enobarvnega prostora? Z nalepkami lahko sobo takoj spremeniš v nekaj čisto posebnega. In to brez beljenja! Ne samo na stene, nalepke lahko nalepiš tudi na vrata omare. Želiš, da otroška soba ostane dlje časa enaka? Izogni se močnim barvnim kontrastom in motivom, ki so primerni samo za eno obdobje. Z uporabo pik ali trikotnikov, pa tudi rož in zvezd ne moreš zgrešiti. Soba bo tako lahko rasla skupaj z otrokom.

Namestitev stenskih nalepk

Večina stenskih nalepk je enostavna za namestitev in odstranitev, kar omogoča enostavno spreminjanje nalepk v otroški sobi brez poškodb sten. Tekstilne nalepke lahko tudi večkrat premaknemo. Okraševanje otroške sobe z nalepkami je enostaven način za posodobitev sobe, ko otrok zraste ali se spremeni njegov okus. Poglej si spodnji video, kjer lahko vidiš kako je lepljenje nalepk lahko enostavno.

Namestitev stenskih nalepk

Stenske nalepke in zemljevid sveta

Pisane nalepke, ki prikazujejo zemljevide niso samo lepe, ampak lahko otroku tudi pomagajo pri učenju na zabaven način. Taka nalepka bo predvsem dobrodošla pri družinah, ki rade potujejo.

Članek je nastal v sodelovanju s podjetjem Inspio.