Knjige za odvajanje od pleničk

Pomoč pri navajanju hčerke na kahlico sem poiskala – seveda pri knjigah! Najprej se je hči začela spoznavati s kahlico, tako kot medvedek v slikanici Čas je za kahlico. Prav tako je njena igračka dobila svojo kahlico, tako da sta lahko skupaj hodili na kahlico. Kahlico smo imeli sicer le kratek čas, predvsem prav nam je prišla, ker smo jo lahko imeli res kjerkoli – v dnevni, na terasi, v kopalnici, v sobici. V času, ko se otrok še uči zadrževati se mi zdi pomembno, da lahko čim prej opravi potrebo, ko zazna, da ga tišči. Postopoma, najprej iz pleničk na kahlico. Naj knjige za odvajanje od pleničk po mojem izboru preveri spodaj.

odvajanje od pleničk, odvajanje od plenic, kahlica, navajanje na kahlico, navajanje na stranišče, otrok in kahlica, malček in stranišče

Naj knjige za odvajanje od pleničk

Knjige za odvajanje od pleničk – navajanje na kahlico

Najboljše odkritje je bila knjiga Lahko pokukam v tvojo pleničko, slikanica z okenci, v kateri miška kuka v pleničke drugih živalic. Kaj pa se zgodi, ko pogledamo v miškino pleničko? Plenička je prazna! Zakaj? Ker hodi miška na kahlico. In tako ji sledijo tudi ostale živalice.

Postopno navajanje na kahlico lepo prikaže slikanica in potipanka Čas je za kahlico, kjer se medvedek s svojim zajčkom s kahlico najprej igra, potem pa se oba navadita na kahlico. Vmes pride tudi do nesreče, ko medvedek zaliva rože in ne pride pravočasno do kahlice. Pomembno sporočilo knjige je, da se kdaj zgodi nesreča, ampak ga mamica vseeno objame in mu pove, da ni nič hudega. Medvedek v knjigi poleg kahlice dobi tudi nove gatke, še ena pomembna stvar, ki jo predstavite otroku, ko začne hoditi na kahlico in stranišče.

Lahko pokukam v tvojo pleničko in Čas je za kahlico sta cenovno podobni, dobite pa za dobra 2€ kartonko Znam že na stranišče iz zbirke Rasem z zajčkom, ampak kvaliteta vseeno ni primerljiva. Morda je bolj primerna za tiste malčke, ki liste trgajo in pa za začetek, ko se s kahlico prvič srečajo, saj je kartonka tudi zelo kratka.

Lahko pokukam v tvojo pleničko, navajanje na kahlico, odvajanje od pleničk
Čas je za kahlico, navajanje na kahlico, odvajanje od plenic

Knjige za navajanje na stranišče

Kmalu želi otrok posnemati starše, tudi pri tem, kako se hodi na stranišče. Pomembno je, da imate takrat, ko se lotite misije “stran s pleničkami” na zalogi dovolj spodnjih hlačk in pripravljene rezervne komplete oblačil. Nesreče se dogajajo in verjetno vaš otrok pri tem ne bo izjema. Nekateri otroci imajo raje pručko in nastavke za straniščno školjko, nekateri pa na stranišče raje zlezejo sami in kar brez nastavka (kot najina hči).

V knjigi, kot je Kraljična stranišča, je prikazano, kako samostojna je deklica, ki gre sama na stranišče. In da, tako kot mamica, lahko potegne vodo. Potegniti vodo je nekaj najboljšega, kar lahko otrok naredi, ker je šel na stranišče. Izogibajte se nagradam (predvsem s kakšnimi sladkarijami) in branju, medtem, ko otrok sedi na stranišču. Naj bodo navodila jasna, tako, kot so v knjigah. Se polulaš, obrišeš, potegneš vodo in umiješ roke. Če že, lahko sledi ploskanje in pohvala (bravo!).

Naslednja stopnja, ko se otrok že navadi na kahlico ali stranišče pa je to, da lahko svojim igračkam pokaže, kako se to počne. Priporočam nakup dojenčka s kahlico in kakšne podobne knjige, kot je It’s potty time – tiha knjiga, kjer figurico “pelješ” od stranišča, pa do brisanja ritke in umivanja rok.

Kraljična stranišča, navajanje na stranišče, navajanje na kahlico, kahlica in otrok, malček, otrok in kahlica, odvajanje od plenic

Znam že na stranišče, kartonka, knjige o odvajanju od plenic, knjige o navajanju na kahlico
Tiha knjiga o stranišču, navajanje na stranišče, odvajanje od plenic, navajanje na kahlico, tiha knjiga, potty time

Srečno in predvsem mirno, če se ravno lotevate odvajanja od pleničk. Vedeti morate tudi, da je navajanje na kahlico proces, ki se ne zgodi čez noč. Naredite zabavnega! Te zanima, katere knjige za otroke burijo domišljijo? Klikni tukaj.