Influencer, bloger ali vplivnež na družbenih omrežjih

Zadnje čase veliko berem o družbenih omrežjih, kot prostoru, kjer so poleg “navadnih smrtnikov” prisotni tudi instablogerji, vplivneži (influencerji) in ustvarjalci takšnih in drugačnih vsebin. Kaj nam prikazuje influencer in kaj instabloger? Zakaj nekateri delijo (skoraj) vse o svojem življenju, kaj je sploh resnično in kaj ne. Kaj imajo/mo “navadni smrtniki” od influencerjev, instablogerjev in ustvarjalcev vsebin? Velik očitek delovanja vplivnežev so reklame in denar.. pa se k temu vrnem še kasneje.

Instabloger, bloger ali influencer

O tem, da (nas) je instablogerjev vsak dan več prisotnih na Instagram omrežju, ni treba posebej poudarjati. Kdo sploh je instabloger? Po mojem mnenju s(m)o instablogerji, blogerji, ki sicer imamo svoj blog, pišemo pa daljše objave tudi na Instagramu. Zakaj to počnemo? Predvsem, ker nam platforma omogoča dvosmerno komunikacijo, komunikacijo s sledilci. Gradimo odnos z njimi, ga negujemo, se povezujemo.

Še vedno objavljamo vsebine, tiste, zaradi katerih smo začeli pisati. Zaradi katerih (še vedno) pišemo blog. Ostajamo zvesti sami sebi. Pišemo po navdihu, a hkrati vabimo sledilce v svoj krog, ker nas zanima njihov povratni komentar, mnenje, ideje in predlogi. Moje mnenje je, da je vedno prostor za konstruktivno kritiko in izboljšave. Ter za srčne in iskrene povezave.

Trideseta Sanja, influencer, mami blogerke, instabloger, instagram, blogerka

Kdo je instabloger, influencer in ustvarjalec vsebin

Instagram je daleč od tega, kar je bil na začetku. Nihče več ne sledi profilom samo zaradi “lepih” fotk. Samo poglej to fotko zgoraj. Ni vse v nulo pospravljeno (a misliš, da je kdaj?). V mojem domu (in mislih) vlada kreativni nered. Brez filtra. To je moje življenje. To sem jaz. S tem, ko pišem, te delček za delčkom spuščam v svoj svet. S tem, ko komentiraš moje objave, me ti spuščaš v svojega. Z nekaterimi virtualno preraste v resničen in iskren odnos.

“Daj mi nekaj, da ostanem. In da se potem vedno znova vrnem nazaj.”

Ostajajo ljudje, ki so jim tvoje vsebine všeč. Ki jih pritegne opis pod fotografijo. Ki se vrnejo. Komentirajo. Sledijo. Berejo tvoj blog. Soustvarjajo vsebine. In tako se (z)gradi skupnost.

influencer, mami blogerke, trideseta sanja, bloger, kreator vsebin

Vzemi tisto kar rabiš, ostalo preskoči. Tako enostavno je.

Vsebine na družbenih omrežjih niso za vse

Obstajajo pa tudi ljudje, ki jim tvoj način komuniciranja/pisanja ali česar drugega ni všeč. Ampak tudi to je okej. Niso vse vsebine na družbenih omrežjih vsem privlačne. Tudi jaz premislim, komu bom namenila svoj čas, kadar nisem vpeta v družinsko življenje. In zato nimam niti malo slabe vesti.

Potem pa so tu nekateri ljudje, ki spremljajo, a hkrati kritizirajo vplivneže (influencerje). Ker, kdo pa so oni, da imajo lahko svojih 5 minut (ti pa ne). “Zakaj si ne najdejo resne službe, ampak nam na družbenih omrežjih prodajajo izdelke. Naj ta čas raje porabijo za kaj drugega. Jaz garam vsak dan 8 ur in ne zaslužim tok.” in podobne besede, ki jih verjetno tudi ti kar pogosto slišiš/prebereš, ko se gre za nekoga z velikim številom sledilcev. Malo diši po slovenski fovšiji, če povem po pravici.

Influencerji in oglasi

Sama, iskreno ne maram oglasov, ki štrlijo vsepovprek iz vsake objave. Mi je pa jasno, zakaj so določene objave sponzorirane. Ljudje, ki se preživljajo kot influencerji, je to njihova služba. Pa tudi, če ni to njihov edini vir dohodka, razumem sodelovanja s podjetji. Tudi oni morajo plačati račune. Ali pa kompenzirajo/mo z izdelki v zameno za njihovo predstavitev (ne prodajo). Ne razumem, zakaj ne bi zaslužili za nekaj, kar tako ali tako pokažejo/mo in uporabljajo/mo že od prej (drugo je, če tega ne počnejo). In po drugi strani, več (ne preveč, prosim) kot bodo imeli naročnikov, več brezplačnih vsebin bodo še naprej lahko ustvarjali za vas, za nas. To gre z roko v roki. In to je tisto, kar veliko sledilcev še vedno ne razume. Tako jaz gledam na to. Je pa tečno, če je res vsak post sponzoriran, ker se tako vsebina in bistvo profila lahko hitro izgubi.

Objavljanje storyjev, objav in blog zapisov, pač vzame svoj čas. In verjamem, da si ga lažje vzameš, če dobiš nekaj v zameno. Prostovoljno delo je super, deljenje brezplačnih nasvetov tudi. Vem, iz prve roke. In v idealnem svetu, nihče ne bi za nič računal, kot tudi nihče ne bi za nič plačal. Je pa dejstvo, da za kreacijami in vsebinami, stoji človek, ki za to porablja svoj čas. Čas, ki ga vloži v to, da pripravi vsebino. Vsebino, ki jo ti prebereš – brezplačno. To seveda počne z veseljem, ker v tem uživa. Kaj pa tak človek, influencer – če hočeš, dobi nazaj? Kdo bo cenil njegov čas, če ne on sam? Malo v razmislek.

Na spletu je dovolj prostora za vse. Če ti nekdo ni všeč, ga ne rabiš spremljat na družbenih omrežjih. Ne cepetaj in ne zgubljaj živcev za nekaj kar ti krade spanec. Nekdo, ki ima veliko sledilcev, verjetno tudi opazil ne bo, da si stisnil/a gumb “odsledi”. Še bolj enostavno je, kot odjava od reklamnih e-novičk. Če te nekdo živcira, se ti zdi, da so na profilu samo še oglasi, klikni na ta čudežni gumbek. In spet boš lahko zadihal/a.

Sledi tistim, ki so ti všeč. Če te omrežja obremenjujejo je morda čas, da narediš pavzo. Spletni detox. Pomaga. Probaj.

“Vzemi tisto kar rabiš, ostalo preskoči. Tako enostavno je.”