Južna Dalmacija – otoki in znamenitosti, foto in video

Južna Dalmacija je priobalna pokrajina vzhodne obale Jadranskega morja, ki večji del pripada Hrvaški. Je najmanj poseljen, najožji in po površini najmanjši del Dalmacije. Južna Dalmacija obsega ozek obalni pas južno od Neretve, polotok Pelješac ter večjo skupino otokov, med katerimi so najbolj znani Korčula, Lastovo, Mljet in Elafiti. Zaklučuje pa se pri zalivu Boka Kotorska na polotoku Prevlaka in z rtom Oštra doseže svojo najjužnejšo točko. V Dubrovniškem primorju izstopa Trsteno z arboretumom in renesančnim parkom. Osrednja znamenitost pa je zgodovinsko mesto Dubrovnik, ki se je v 20. stoletju razvil v največje in najpomembnejše Hrvaško turistično središče, ki je vpisano v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.

Južna Dalmacija obala

Riviera Dubrovnik, južna Dalmacija

Rijeka dubrovačka, mesto Dubrovnik in Konavle so predeli najjužnejše hrvaške turistične cone, riviere Dubrovnik. Zaradi spretnega pregovarjanja z Benečani in Turki sta Dubrovnik in njegova diplomacija stoletja ohranjala svobodo, vse do prihoda Napoleonove vojske. “Svoboda” je do danes ostal simbol Dubrovnika in okoliških mest.

Dubrovnik, južna Dalmacija, Hrvaška

Dubrovnik, južna Dalmacija

Dubrovnik je svetovno znana destinacija, predvsem zaradi svoje izjemne kulturne dediščine. S starim mestnim jedrom, obkroženim z obrambnim obzidjem dolgim skoraj 2 km, se nahaja na UNESCO-vem seznamu spominske dediščine svetovnega pomena že od leta 1979. Mesto Dubrovnik slovi kot biser Mediterana, vendar se ne sme zanemariti tudi slikovitih mestec z bogato zgodovino in izjemnimi naravnimi lepotami, ki tako s severne kakor tudi z južne strani obkrožajo Dubrovnik ter prispevajo k njegovi atraktivnosti.

Polotok Pelješac, južna Dalmacija

Pelješac nudi rekreativcem pravi zaklad – Viganj, ki se poleg Zlatega rata na otoku Braču šteje za najpopularnejšo windsurfersko destinacijo na Hrvaškem. Če vas takšna vrsta aktivnosti ne zanima, se sprostite in uživajte v Žuljani, kjer boste našli eno najlepših in največjih prodnatih plaž na Jadranu.

Most na Pelješac

Pelješki most je most s poševnimi zategami, odprt 26. julija 2022 na Hrvaškem. Namen izgradnje mostu je bil doseči povezavo celinske Hrvaške z njeno kopensko eksklavo. Most Pelješac preči Neretvanski kanal med Komarnim na severnem delu kopna in polotokom Pelješac, s tem poveže hrvaško ozemlje in zaobide mejna prehoda s sosednjo Bosno in Hercegovino pri Neumu, kjer ima ta država izhod na morje.

Delta Neretve, južna Dalmacija

Delta reke Neretve je najlepše in najbolj ohranjeno naravno močvirsko območje v Evropi. V zadnjih letih je postala neizogibna destinacija za ljubitelje kajtsurfanja. Ušće Neretve se nahaja blizu kraja Gumanac in vasi Pržinovac.

Južna Dalmacija otoki

Elafiti

Zahodno od Dubrovnika se iz morja vzpenjajo njegovi nemi stražarji v neobičajnih oblikah, zaradi katerih so tudi dobili ime Elafiti – “jelenji otoki”. Največji otoki arhipelaga Elafiti so Šipan, Lopud in Koločep, ki so hkrati edini naseljeni otoki tega otočja. Med dolgimi peščenimi plažami otočja Elafiti se uvršča tudi ena najlepših plaž – Šunj na Lopudu. Potapljaška atrakcija otočja Elafiti je podvodni zid prekrit z algami in korali, ki se nahaja na puščavskem otoku Sv. Andriji. Tam že od leta 1873 stoji svetilnik, na njem pa so svoje zavetišče našle tudi ptice, zaradi česar je razglašen za ornitološki rezervat.

Lopud, otočje Elafiti

Če iščete otok brez avtomobilov, poln bogate dediščine in čudovitih plaž, je Lopud eden od krajev, ki jih morate obiskati.

Korčula

Otok Korčula je južnodalmatinski otok v Srednjem Jadranu. Leži južno od Hvara, severno od Lastova in zahodno od Pelješca. Šesti največji hrvaški otok je eden izmed najbolj zelenih jadranskih otokov. Tukaj si lahko pogledaš najlepše plaže na Korčuli.

Lokrum

Majhen otok Lokrum se nahaja približno 10 minut od Dubrovnika. Je zaščiteni naravni park in poseben rezervat gozdne vegetacije. Psi niso dobrodošli. Na otoku boste odkrili ostanke burne zgodovine, kraški pojav Mrtvo morje, številne zalivčke, botanični vrt s 700 eksotičnimi rastlinskimi vrstami ter redke živalske vrste, kot je grška želva. Če ste ljubitelj priljubljene nadaljevanke Game of thrones (Igra prestolov), ki je bila snemana v Dubrovniku in na Lokrumu, ne zamudite priložnosti, da se usedete na železni prestol v Centru za obiskovalce Lokruma.

Mljet

Narodni park Mljet na istoimenskemu otoku predstavlja najpomembnejše zaščiteno področje na jugu Dalmacije. Park zajema zahodi del otoka Mljeta, ki je po mnenju mnogih eden najlepših jadranskih otokov. Značilen del parka predstavljata tudi dva globoka zaliva, ki jima zaradi zelo ozke povezave z odprtim morjem rečejo jezera – Veliko in Malo jezero. Mljet slovi tudi po bogati kulturni dediščini v okviru katere izstopa kompleks benediktinskega samostana, ki je bil ustanovljen v 12. stoletju. Samostan stoji na malem otočku sredi Velikega jezera.

Lastovo

Morje na Lastovu je kristalno čisto, bistre zelenkasto modre barve. Skrite zalive krasi gost borov gozd, ki ustvarja tudi hvale vredno naravno senco. Lastovske plaže so večinoma divje, naravno kamnite in skalnate.

Palagruža

Svetilnik Palagruža je bil zgrajen leta 1875 na istoimenskem otoku, ki se nahaja skoraj v središču Jadranskega morja, na pol poti med hrvaško in italijansko obalo. Je najbolj oddaljen hrvaški otok. Dolg je 1400 metrov, širok 300 metrov in visok 90 metrov ter je največji otok Palagruškega arhipelaga. Palagruža je srce Jadrana, za vse, ki iščejo maksimalno oddaljenost od kopnega. Ima dve čudoviti plaži, obe sta prodnati in primerni za kopanje otrok zaradi plitvega morja in majhnih kamenčkov v plitvini. Nekoč je bil to dom grškega junaka Diomeda.

Preberi si še znamenitosti severne in srednje Dalmacije.