Osnovni recept za mafine – vanilijevi in ostali

Spodaj si lahko prebereš najbolj osnovni recept za mafine. Tako je enostaven, da ga lahko pripravijo tudi otroci. Mafini lahko ostanejo vanilijevi, ali pa jim dodaj različne dodatke po svojem okusu. Zlahka nastanejo borovničevi ali čokoladni mafini.

Recept za mafine – sestavine

1 jajce

90g sladkorja

1 vanilin sladkor

žlička vanilijeve paste

Ščepec soli

50ml olja

50ml mleka

125g moke

2 žlici pecilnega praška

osnovni recept za mafine, mafini recept, muffins recept, recept muffins, vanilijevi mafini, puhasti mafini, mafini z jogurtom, mafini z mlekom, mafini z jajcem, osnovni recept za kapkejke, kapkejki, cupcakes recept, vanilijevi cupcakes, čokoladne mrvice, mavrični mafini, recept za mafine, vanilijevi mafini, vanilijevi mafini recept, čokoladni mafini, borovničevi mafini, borovničevi mafini recept, jagodni mafini, mafini z jagodami, mafini z malinami, malinini mafini, čokoladni mafini, mafini s koščki čokolade
Osnovni recept za mafine – vanilijevi mafini

Recept za mafine z vanilijo

Najprej penasto zmiksaj jajce, ki mu dodaj sladkor. Količina mora narasti. Dodaš olje in mleko, da se sestavine povežejo. Za bolj intenziven okus lahko dodaš žličko vanilijeve paste. V drugi posodi zmešaš moko, pecilni prašek in sol. Sestavine iz druge posode z lopatko počasi vmešaš v mokre sestavine. Zmes je pripravljena! Ventilatorsko pečico segrej na 175 stopinj. Pekač za mafine namaži z oljem, maslom ali pa vanj položi papirnate posodice. Mase je dovolj za 12 mafinov. V vsako posodico z žlico dodaj 3/4 mase za mafine.

Pekač daj v pečico za cca 17-20 minut. Če so mafini že pečeni preveriš tako, da vanj zapičiš zobotrebec. Če se masa prime na zobotrebec, mafine pusti v pečici še za kakšno minuto.

Čokoladni mafini

Enostavne čokoladne mafine pripraviš tako, da 2 žlici moke zamenjaš za 2 žlici kakava. Priporočam pravi (nesladkan) kakav v prahu.

Vanilijevi mafini s koščki čokolade

V maso za mafine čisto na koncu dodaj čokoladne kapljice.

Borovničevi mafini

Ko zmes za mafine že naložiš v posodice, dodaj v vsako posodico po nekaj borovnic, tako da jih porineš v maso. Namesto borovnic lahko uporabite tudi drugo jagodičevje (lahko tudi zmrznjeno sadje – npr maline, jagode, gozdni sadeži).

Recept za mafine brez jajc in mleka

Sestavine iz zgornjega recepta samo zamenjaj: namesto jajca uporabi pretlačeno banano, namesto mleka uporabi rastlinski napitek (npr. rižev ali ovseni napitek).

Preberi si še osnovni recept za palačinke.