Uporabna darila za otroke – starost 3 do 5 let

V spodnjem seznamu sem zapisala ideje za uporabna darila za otroke, stare od 3 do 5 let. Naštetih je kar nekaj stvari (več kot 70 predlogov!), upam, da je jasno, da kupujte po svojih zmožnostih in se odločite za najbolj sprejemljivo opcijo. Za dražje stvari predlagam, da sorodnikom/prijateljem predlagate skupinski nakup in se tako razbremenite stroška nakupa darila. Iščeš morda predloge za darilo otroka starega 1 leto ali 2 leti? Če darila ne kupujete za svojega otroka, predlagam, da se (sploh za tista večja) prej posvetujete s starši otroka. Veselo nakupovanje. In naj še vedno velja, manj je več.

Uporabna darila za otroke – miselne in poučne igre

Poučne sestavljanke

Poučne sestavljanke so odlična ideja za darilo, saj spodbujajo razvoj otrokovih kognitivnih, motoričnih in čustvenih spretnosti. Med sestavljanjem otroci razvijajo sposobnosti reševanja problemov, prostorskega razumevanja in vztrajnosti. Poleg tega sestavljanje pripomore k izboljšanju fine motorike ter spodbuja koncentracijo in samozavest. Poučne sestavljanke so zabavne in izobraževalne ter lahko pomagajo otrokom raziskovati in razvijati svoje potenciale.

Moj predlog za darilo so sestavljanke kot so npr Moje telo, Dinozavri (če je otrok vešč sestavljank, saj so malo težje) in trio miselna sestavljanka.

Miselne igre – uporabna darila za otroke

Miselne igre, kot so Smart games, so odlična ideja za darilo, saj združujejo zabavo in učenje. Te igre spodbujajo kritično razmišljanje, reševanje problemov in razvoj spretnosti, kot so prostorska orientacija in logika. Moj predlog za darilo so igre Smart games, npr. Rdeča kapica, Trije prašički

Igre s kartami

Preproste igre s kartami, kot je Enka (Uno), so lahko zabavne in poučne hkrati, spodbujajo koncentracijo ter učijo otroke osnovnih pravil in interakcije z vrstniki ali družino. Moj izbor za darilo so karte Bandido in preverjena klasika Enka.

Družabne igre

Družabne igre so vedno dobra izbira, ker spodbujajo socialno interakcijo, saj otroci skupaj z drugimi igrajo in se učijo sodelovanja ter komunikacije. Združujejo zabavo, učenje in socialno interakcijo, kar jih naredi izjemno koristne in privlačne za otroke v tej starostni skupini.

Kocke Duplo in Lego

LEGO in DUPLO kocke so zasnovane tako, da so enostavne za uporabo tudi za majhne roke. Otroci lahko enostavno sestavljajo in razstavljajo kocke, kar razvija njihove motorične spretnosti. Kocke spodbujajo otrokovo kreativnost in domišljijo.Ustvarjajo lahko različne oblike, strukture, vozila in celo zgodbe s pomočjo teh kock. Kocke ponujajo različne tematske sete, ki omogočajo otrokom, da raziskujejo svoje interese, kot so mestne scene, kmetije, vesoljske pustolovščine in še več.

Tukaj si lahko pogledaš uporabna darila za otroke stare 2 leti. Ali te zanimajo ideje za 1 leto starega otroka?

Magnetne igre

Magnetne igre (kot so npr Connetix seti) vključujejo različne oblike in barve magnetnih plošč, kar spodbuja otrokovo kreativnost. Otroci lahko ustvarjajo različne vzorce, oblike, stavbe in umetniška dela, kar spodbuja njihovo domišljijo. Magnetni kosi se privlačijo in odbijajo, kar je za otroke zelo zabavno in fascinantno. Magnetne igrače lahko pomagajo otrokom razumeti osnovne koncepte geometrije, vzorcev, simetrije in struktur. Poleg tega spodbujajo prostorsko razumevanje in razvoj matematičnih spretnosti.

Moj predlog za darilo je Magnetna igre obleci punčko ali pa komplet magnetov za sestavljanje.

Potovalne igre

Družabne igre v mini izvedbi, primerni za potovanje (npr magnetni šah, mini štiri v vrsto, človek ne jezi se).

Tukaj si lahko prebereš, katere igre mi največkrat vzamemo na potovanje (z avtom)..

Uporabna darila za otroke – knjige in revije

Naročnina na revijo Cicido/Ciciban ali revijo Zmajček.

Knjige z nalepkami, pobarvanke, praskanke

Praskanka/Pobarvanka z vodo/Knjige z nalepkami

Slikanice, atlasi za otroke

Atlasi in daljše slikanice so odličen izbor za darilo za otroke stare od 3 do 5 let, saj spodbujajo ljubezen do branja, raziskovanja in učenja. Knjige bogatijo otrokov besednjak, razvijajo njihovo sposobnost opazovanja in razumevanja ter jih navdušujejo nad različnimi svetovi in kulturami. Poleg tega lahko skupno branje okrepi družinske vezi in spodbuja otrokovo domišljijo.

Moj izbor za darilo so Knjige brez besedila, Atlasi, knjige o čustvih in daljše slikanice.

Uporabna darila za otroke – pripomočki za aktivnosti

Kolo/skiro + čelada + košarica + zvonček + lučka

Smuči/rolarji/drsalke/kotalke + čelada in ščitniki

Nahrbtnik + flaška za vodo

Milni mehurčki + obroči

Dežni škornji + dežnik/dežni plašč

Set za raziskovanje (lupa, pinceta, lonček) + daljnogled

Kovček za potovanja

Walkie talkie ali otroški fotoaparat

Otroški fotoaparat in walkie talkie lahko dobiš tukaj.

Uporabna darila za otroke – doživetja in tečaji

Uporabna darila za otroke – vstopnica

Vstopnice za obisk živalskega vrta, darilni bon za igralnico, obisk tematskega parka (npr Dino park, Koruzni labirint ali Arboretum Volčji potok), vstopnice za lutkovno gledališče ali prirodoslovni muzej. Več idej za izlete po Sloveniji dobiš tukaj.

Uporabna darila za otroke – tečaji

Tečaj smučanja/plavanja/drsanja

Uporabna darila za otroke – vožnja

Vožnja z avto vlakom ali vožnja z vlakcem (Arboretum Volčji potok ali Ljubljanski grad)

Več o vožnji z vlakcem Urbanom si lahko prebereš tukaj.

Vožnja z ladjico po Ljubljanici ali vožnja z ladjo Lucijo (Most na Soči)

Več o vožnji s turistično ladjico po Ljubljanici si lahko prebereš tukaj.

Obisk bazena + plavalna očala + pončo/kopalni plašč

Uporabna darila za otroke – učenje

Interaktivno pisalo Kuku s knjigo, Sestavljanka Pišem, berem, se igram – učenje črk in besed, Audio naprava s karticami za učenje angleščine.

Ura, koledar / Hranilnik + denarnica / Predpasnik + kuhalnica + modelčki za piškote

Hranilnik je dobro darilo za otroke, saj spodbuja varčevanje in razvija odgovornost do denarja že v zgodnjem otroštvu. Ura in koledar pomagata razvijati osnovno razumevanje časa in spretnosti za uravnavanje dnevnih aktivnosti, kar je pomembno za malčkov razvoj in organizacijo. Spodbujanje malčka h kuhanju je pomembno, saj razvija motorične veščine, spodbuja zdrave prehranjevalne navade in krepi njihovo samozavest in kreativnost.

Uporabna darila za otroke – igra vlog

Set za zdravnika/veterinar / Moja prva hiška/šotor / Stojalo za obešanje perila

Igra vlog je pomembna pri malčkih, saj spodbuja razvoj njihovega socialnega, kognitivnega in čustvenega razumevanja. Med igro vlog otroci prevzemajo različne vloge, se učijo empatije, sodelovanja in reševanja konfliktov. Poleg tega razvijajo svojo domišljijo, kreativnost ter spretnosti komunikacije. Igra vlog jim omogoča tudi, da raziskujejo in razumejo svet okoli sebe ter se pripravljajo na različne vloge in odgovornosti v življenju.

Uporabna darila za otroke – nega in zabava

Kopalne barvne bombice/pena za kopanje/šampon/gel za tuširanje

Igrače za kopanje v banji

Tukaj si lahko pogledaš uporabna darila za 1 leto starega otroka.

Krtača + elastike/špangice / Perlice za izdelavo zapestnic / (Električna) zobna ščetka + zobna pasta + peščena ura

Upam, da so ti bile ideje za darilo všeč. Tukaj si lahko pogledaš še predloge za darila za druge priložnosti.